Σάββατο, 17 Αύγουστος 2019

01 costas tzanidakis dj

Ρένα Βλαχοπούλου Η ΄΄Βασίλισσα της Τζαζ΄΄

 

Οι περισσότεροι από εμάς τη γνωρίσαμε μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες που πρωταγωνίστησε και μας χάρισε αμέτρητες στιγμές γέλιου, με το πηγαίο ταλέντο της. Ο λόγος για την μεγάλη Ρένα Βλαχοπούλου, που δίκαια χαρακτηρίζετε από πολλούς σαν μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς που ανέδειξε ποτέ η  χώρα μας. Πόσοι όμως, από τους νεότερους τουλάχιστον, γνωρίζουν την τεράστια μουσική της καριέρα, που την είχε καθιερώσει σαν μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της χώρας μας;

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Ρένα Βλαχοπούλου γεννήθηκε στη Κέρκυρα.Το 1938 παντρεύτηκε τον ποδοσφαιριστή ΑΕΚ, Κώστα Βασιλείου και ένα χρόνο αργότερα κατέβηκε στην Αθήνα. Εκεί την ανακάλυψε ο Μίμης Τραιφόρος και μαζί του έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα ως τραγουδίστρια στην περίφημη ΄΄Όαση΄΄ του Ζαππείου. Το πρώτο μάλιστα τραγούδι που είπε ήταν το ΄΄Μικρή Χωριατοπούλα΄΄, που αργότερα διασκευάστηκε στο πασίγνωστο ΄΄Κορόιδο Μουσολίνι΄΄, ενώ βρέθηκε μαζί στη σκηνή με την μεγάλη Σοφία Βέμπο. Το 1942 και αφού είχε κάνει ήδη τον δεύτερο γάμο της με τον Γιάννη Κωστόπουλο, γνωρίστηκε με τον συνθέτη και πιανίστα Γιάννη Σπάρτακο και ξεκίνησαν τη συνεργασία τους στο ΄΄Πάνθεον΄΄. Το 1944 τραγούδησε για πρώτη φορά το ιστορικό ΄΄Θα σε Πάρω να Φύγουμε΄΄, το οποίο δυστυχώς δεν ηχογραφήθηκε σε δίσκο τότε, αλλά μόλις το 1985!

2

Μετά το τέλος του πολέμου είχε ήδη τον τίτλο ΄΄Βασίλισσα της Τζαζ΄΄ και μαζί με τον Γιάννη Σπάρτακο ξεκίνησαν μία παγκόσμια περιοδεία με τεράστια επιτυχία. Μεταξύ άλλων τραγούδησε μπροστά στον Σάχη της Περσίας, ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος. Στην Αμερική μάλιστα γνώρισε μεγάλη αναγνώριση όχι μόνο στις περιοχές με έντονο ελληνικό στοιχείο αλλά και μπροστά στο απαιτητικό αμερικανικό κοινό. Το 1951 επέστρεψε στην Αθήνα, λαμβάνοντας μέρος και τραγουδώντας σε πολλές θεατρικές παραστάσεις.

Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην Ελλάδα (διότι υπήρχε και η ταινία ΄΄Ανατολίτικες νύχτες΄΄  το 1953 που δεν προβλήθηκε στη χώρα μας) έγινε το 1956 στην πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία με τίτλο ΄΄Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες΄΄. Χρονιά ορόσημο όμως ήταν το 1962, όταν ο Γιάννης Δαλιανίδης βλέποντας τη στην ΄΄Οδό Ονείρων΄΄ του Μάνου Χατζηδάκι, απαίτησε να πρωταγωνιστήσει στο πρώτο του μιούζικαλ με τίτλο ΄΄Μερικοί το Προτιμούν Κρύο΄΄ της Φίνος Φίλμ. Μία ταινία που ήρθε πρώτη σε εισπράξεις το 1963 ανάμεσα σε 82 ταινίες. Την ίδια τύχη είχαν και τα δύο επόμενα μιούζικαλ, ΄΄Κάτι να Καίει΄΄ το 1964 και ΄΄Κορίτσια για Φίλημα΄΄ το 1965 κατακτώντας την κορυφή. Από κει και πέρα τα πράγματα είμαι λίγο πολύ γνωστά , με τεράστιες κινηματογραφικές επιτυχίες, που άφησαν τη δική τους σφραγίδα. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ήταν παντρεμένη με τον Γιώργο Λαφαζάνη, ο οποίος ήταν πλάι της μέχρι το τέλος της ζωής της.

1

Δυστυχώς ένα τεράστιο κομμάτι από τη συνεργασία της με τον Γιάννη Σπάρτακο έμεινε χωρίς κάποια ηχογράφηση. Για την ακρίβεια η πρώτη φορά που μπήκαν στο στούντιο ήταν το 1959!!!

Το 1985 έγιναν  δύο sold-out συναυλίες στο Λυκαβηττό, γιορτάζοντας τα 50 χρόνια προσφοράς του Σπάρτακου στη μουσική και όπως ήταν φυσικό η Ρένα Βλαχοπούλου τραγούδησε όλες τις μεγάλες τους επιτυχίες και αποθεώθηκε από το κοινό.

Αυτή ήταν μία μικρή ανασκόπηση της μουσικής, περισσότερο, πορείας της Ρένας Βλαχόπουλου. Της ηθοποιού με το αστείρευτο ταλέντο που μας χάρισε ανεπανάληπτες ερμηνείες, με τις οποίες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν γενιές και γενιές, αλλά και της τραγουδίστριας με την μοναδική φωνή που δικαιωματικά κατέχει ακόμα και σήμερα τον τίτλο ΄΄Βασίλισσα της Τζαζ΄΄.

 

Κώστας Τζανιδάκης

 

Ενδεικτικά τραγούδια που μπορείτε να ακούσετε από το Youtube

Θα σε Πάρω να Φύγουμε

Over the Rainbow

Όταν θα ΄ρθεις

Αν ερωτευτώ (When I fall in love)

4

Φιλμογραφία (πηγή wikipedia)
1953     Ανατολίτικες νύχτες Δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα
1956     Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες    
1962     Όταν λείπει η γάτα    
1962     Μερικοί το προτιμούν κρύο    
1963     Κάτι να καίει   
1963     Ένα κορίτσι για δύο    
1964     Κορίτσια για φίλημα   
1964     'Η χαρτοπαίχτρα    
1965     Φωνάζει ο κλέφτης   
1965     Ραντεβού στον αέρα    
1966     Η βουλευτίνα  
1967     Βίβα Ρένα   
1968     Η ζηλιάρα   
1969     Η Παριζιάνα
1970     Η θεία μου η χίπισσα    
1971     Ζητείται επειγόντως γαμπρός    
1971     Μια Ελληνίδα στο χαρέμι    
1972     Η Ρένα είναι οφ-σάιντ   
1972     Η κόμισσα της Κέρκυρας
1979     Οι φανταρίνες    
1980     Ρένα να η ευκαρία   
1981     Η πολιτσμάνα  
1982     Η μανούλα, το μανούλι και ο παίδαρος    
1983     Σιδηρά Κυρία    
1985     Ρένα τα ρέστα σου    

 

ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

  • Το Σάββατο 17 Αυγούστου η εφημερίδα ''ΤΟ ΚΑΡΦΙ'' δημοσιεύει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα του Κώστα Τζανιδάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 42
    Read More
  • Στις 16 Αυγούστου συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που ο  ‘’βασιλιάς’’ εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο. Σε αυτό το μικρό
    Read More
  • ''Rock' n' Roll is here to stay'' on Speedwayradio every Monday from 15 September 19.00-20.00 (Greece), 17.00- 18.00 {UK), 18.00
    Read More

dj party

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ ELVIS ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!

ELVIS WALL